Osteoporoza, cea mai frecventă afecţiune sistemică a osului, reprezintă o reală problemă de sănătate publică care apare în special la populaţia de vârstă activă spre a treia. Definită prin scăderea masei osoase care conduce, în timp, la fracturi de fragilitate, constituie o cauză principală de mortalitate prin fracturile produse mai ales la nivelul șoldului.

Populația feminină este de patru ori mai predispusă în a experimenta această maladie. Este o boală silențioasă, care nu doare până când nu apare fractura de fragilitate, acesta fiind și motivul pentru care paienții nu se adresează medicului endocrinolog. Aproximativ 9 milioane de fracturi de fragilitate apar la nivel modial in fiecare an.

Creșterea numărului persoanelor care consumă alimente ultra-procesate, lipsite de vitamine, asociată cu creșterea speranței de viață și cu stilul de viață sedentar, se numără printre principalii factori de risc în apariția osteoporozei. Până de curând, calciu și vitamina D au fost responsabile pentru menținerea oaselor sănătoase, însă un rol din ce în ce mai important îl capătă alimentele integrale care conțin cantități importante cupru și fier.

Studii recente raportează că mari cantități de fosfor, cupru, potasiu, mangan și vitamina K, utile în susținerea sănătății oaselor, sunt conținute în fructe precum prunele uscate sau legumele consumate în 3 porții pe zi și care inhibă procesul de resorbție osoasă la femeile cu osteoporoza postmenopauzală.  Produsele lactate au rol important în sănătatea oaselor, iar acestea nu ar trebui sa fie înlocuite de către băuturile carbogazoase.

O dietă personalizată în care sunt selectate cu atenție alimentele și nutrienții necesari pentru menținerea sănătății osoase pe tot parcursul vieții, poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Din partea pacientului este necesar un efort susținut pentru a utiliza strategii de prevenire care implică modificarea dietei si a activității fizice, atât de benefice în prevenirea osteoporozei, de aceea  primul pas în această direcție este de a vizita medicul dumneavoastră endocrinolog, urmând a beneficia de un plan complex personalizat.

Informaţii oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, certificată în: puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată, evacuare chist tiroidian/paratiroidian sub ghidaj ecografic, elastografie tiroidiană, ecografie endocrină, densitometrie osoasă, scintigrafie, RMN, CT endocrine, terapia infertilității, managementul obezității.

Pentru mai multe informații puteți vizita blogul endocrin disponibil pe https://endocris.ro

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here