Salariul minim brut pe țară urmează să crească de la 1 ianuarie 2020, a confirmat miercuri premierul Ludovic Orban, însă acesta n-a detaliat cât de mare va fi majorarea. Fostul Guvern condus de Viorica Dăncilă promisese că salariul minim brut pe țară va fi de 2.262 de lei, iar salariul minim diferențiat pentru studii superioare va fi de 2.620 de lei.

Concret, întrebat dacă salariul minim brut pe țară va mai crește în prima zi a anului viitor, premierul a confirmat că da. Totodată, acesta a spus că în curând se va lansa în dezbatere o procedură clară pentru stabilirea creșterilor de salariu minim, care să se aplice de la an la an.

„Cu siguranță. Vom lansa procedura de stabilire a creșterii salariului minim. Evident, în baza unei analize serioase, astfel încât propunerea de creștere a salariului minim să se bizuie pe indicatori economici obiectivi, să se bazeze pe realitatea din mediul privat. Și, în mod evident, în cursul procedurii, vom consulta partenerii sociali. Va fi o creștere a salariului minim, lumea să stea liniștită”, a declarat Ludovic Orban, premierul României, la o conferință de presă.

Conform programului de guvernare al noului Executiv, urmează să fie dezbătută și adoptată o lege prin care să se stabilească acele reguli pentru stabilirea salariului minim.

În momentul de față, salariul minim brut pe țară este în cuantum de 2.080 de lei, astfel că majorarea propusă de vechiul Guvern era de 182 de lei. Salariul minim diferențiat pentru studii superioare are acum o valoare de 2.350 de lei, iar creșterea propusă era de 270 de lei.

Chiar dacă acest proiect de hotărâre privind salariul minim a fost inițiat de Guvernul Dăncilă, el nu poate fi adoptat decât de noul Guvern. Concret, cabinetul demis putea doar să îndeplinească numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice.

Guvernul Dăncilă n-a avut voie să mai dea ordonanțe sau să promoveze noi politici, după demiterea prin moțiune de cenzură. Acesta trebuia doar să administreze treburile publice până când era învestit un nou Executiv.

Conform unui sondaj recent al Consiliului Național al IMM-urilor, majoritatea întreprinderilor mici și mijlocii sunt împotriva majorării salariului minim (deși multe spun că ar suporta o creștere cu doar 50 de lei), în timp ce Blocul Național Sindical cere o majorare de până la 2.495 de lei.

Atenție! Proiectul de hotărâre a Guvernului NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: www.avocatnet.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here