Bugetarii ar putea primi zile libere suplimentare faţă de libere legale din acest an dacă Guvernul va aproba până în data de 15 ianuarie o hotărâre pentru a face “punte” între liberele legale şi zilele de weekend.

Codul Muncii a fost modificat de o lege adoptată de Parlament în vara lui 2019, fiind stabilit faptul că zilele libere suplimentare acordate bugetarilor trebuie anunţate de către Guvern la începutul anului respectiv. O astfel de hotărâre trebuie să fie făcută în primele 15 zile ale lunii ianuarie.

Această stabilire a zilelor libere suplimentare la începutul anului oferă predictibilitate în cadrul muncii din sectorul public.

Din cele 15 zile libere pentru salariaţi din acest an, doar şapte zile pică în timpul săptămânii şi pot fi create două „punţi”. Prima zi liberă suplimentară poate fi oferită în data de 31 mai, luni, în condiţiile în care marţi, 1 iunie, este sărbătorită Ziua Copilului, când salariaţii vor avea liber. Aceasta este prima minivacanţă din an pe care o pot avea bugetarii, respectiv perioada 29 mai – 1 iunie 2021, inclusiv.

De asemenea, Guvernul ar putea alege să ofere zi liberă suplimentară pentru ziua de 29 noiembrie, luni, care este urmată de sărbatoare de Sfântul Andrei (30 noiembrie) şi de Ziua României (1 decembrie). Astfel, bugetarii ar putea beneficia de o minivacanţă de cinci zile, de sâmbătă până miercuri inclusiv, respectiv în intervalul 27 noiembrie-1 decembrie 2021. Sursa: Avocatnet.ro. Foto:  Inquam Photos / Octav Ganea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here