OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Citricele sunt bine-cunoscute pentru parfumul și aroma lor. În plus, pe lângă faptul că dau alt gust mâncărurilor și deserturilor, citricele sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți importanți.

De fapt, cercetări recente au descoperit că aceste superalimente citrice ar putea oferi o serie de beneficii impresionante pentru sănătate. De la combaterea creșterii cancerului, la combaterea pietrelor la rinichi, există multe motive pentru a lua în considerare stoarcerea mai multor citrice în rutina zilnică.

Ce sunt citricele?

Citricele sunt un grup de fructe care aparțin familiei Rutaceae sau rue. Aceste fructe sunt derivate din copaci și arbuști de citrice înflorite, care sunt originari în multe părți din Asia și Australia și cultivate în întreaga lume.

De la nume familiare de citrice, cum ar fi lămâi, până la soiuri mai puțin obișnuite, cum ar fi citronul și pomelo, aceste fructe se remarcă prin coaja lor groasă și aroma unică, care poate varia de la acru la dulce.

Deși profilul nutrițional exact poate varia puțin, citricele sunt de obicei bogate în fibre, vitamina C și antioxidanți. În plus față de adăugarea unui gust de aromă la smoothie-uri, sosuri și garnituri, acestea sunt, de asemenea, utilizate în mod obișnuit pentru a face sucuri, gemuri și marmelade.

Fructe de top:

Există multe ingrediente familiare pe lista citricelor, inclusiv lămâi, tei, portocale și grapefruit. Cu toate acestea, există mai multe altele care pot să nu fie la fel de cunoscute, cum ar fi fructele tangelo, kumquat și yuzu.

Iată 17 dintre primele citrice:

-Portocala amara
-Mâna lui Buddha
-Clementina
-Lămâie
-Grapefruit
-Kumquat
-Lămâie verde
-mandarină
-portocale
-Pomelo
-Portocale din Sevilia
-Tangelo
-Fruct Ugli
-Fructul Yuzu

Beneficii pentru sănătate

Bogate în fibre, antioxidanți și o mulțime de micronutrienți, studiile arată că savurarea unei porții sau a două din citrice ar putea îmbunătăți totul, de la sănătatea digestivă la funcția creierului. Citiți în continuare câteva dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale citricelor.

1. Sprijină sănătatea digestivă

Citricele sunt bogate în fibre, un tip de carbohidrați nedigerabili care pot contribui la creșterea sănătății intestinului. În plus față de adăugarea în vrac a scaunului pentru a preveni constipația, s-a demonstrat că fibrele îmbunătățesc și alte aspecte ale sănătății digestive. În special, studiile arată că creșterea aportului de fibre ar putea proteja împotriva afecțiunilor precum hemoroizii, refluxul acid și diverticulita.

Nu numai asta, dar citricele conțin și tipuri specifice de fibre care acționează ca prebiotice, inclusiv pectină. Prebioticele contribuie la alimentarea creșterii bacteriilor benefice din intestin, care pot avea impact de la inflamație la absorbția nutrienților și nu numai.

2. Protejează împotriva pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi apar atunci când se formează depozite de minerale dure în căptușeala interioară a rinichilor, provocând simptome precum durere, greață, vărsături și sânge în urină. Deși există mai multe tipuri și cauze diferite de pietre la rinichi, ele apar adesea atunci când nivelurile de citrat din urină devin prea mici.

Unele cercetări au descoperit că citricele pot contribui la creșterea nivelului de citrat în urină pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi. Mai mult, cantitățile mai mari de citrice ar putea fi legat de un risc mai mic de a dezvolta pietre la rinichi în timp,conform unor studii.

3. Combate creșterea celulelor canceroase

Citricele sunt pline de antioxidanți, compuși benefici care luptă împotriva stresului oxidativ pentru a proteja împotriva deteriorării celulelor. Se crede că antioxidanții joacă un rol central în sănătate și boli, unele cercetări arătând că ar putea ajuta la prevenirea multor afecțiuni cronice, inclusiv a cancerului.

Mai multe studii au descoperit că încorporarea mai multor citrice în dieta dvs. ar putea fi legată de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer. O meta-analiză din 2015 publicată în Medicină, a constatat că aportul crescut de citrice este asociat cu un risc mai mic de cancer esofagian.

Între timp, alte cercetări au legat consumul de citrice de un risc mai mic de cancer de plămâni, stomac, sân și pancreas.

4. Îmbunătățește funcția creierului

S-a demonstrat că mulți dintre antioxidanții, flavonoizii și polifenolii găsiți în citrice stimulează funcția creierului și scad declinul cognitiv. De fapt, o revizuire din 2016 din Italia a menționat chiar că flavonoidele citrice ar putea oferi protecție împotriva tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, Parkinson și scleroza multiplă.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectele citricelor asupra acestor condiții specifice, un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a raportat că adulții în vârstă care au băut suc de portocale zilnic timp de opt săptămâni au experimentat îmbunătățiri ale funcției creierului în comparație cu un grup de control.

În mod similar, un alt studiu a constatat că consumul mai multor citrice a fost asociat cu o performanță cognitivă îmbunătățită la peste 2.000 de adulți în vârstă.

5. Crește pierderea în greutate

Citricele au un conținut scăzut de calorii, dar pline de fibre, ceea ce le face o alegere excelentă dacă doriți să slăbiți. Cele mai multe tipuri de citrice sunt bogate în special în pectină, un tip de fibre solubile care s-a dovedit că promovează sațietatea și reduce poftele pentru a susține pierderea în greutate.

Destul de interesant, un studiu din 2015 realizat în PLoS Medicine a monitorizat dietele a peste 133.000 de bărbați și femei timp de până la 24 de ani și a constatat că consumul crescut de citrice era legat de un risc scăzut de creștere în greutate în timp. Între timp, alte studii arată, de asemenea, că extractele de citrice ar putea ajuta la prevenirea creșterii în greutate și a acumulării de grăsime la animale.

6. Promovează sănătatea inimii

Fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, sănătatea inimii este o preocupare majoră pentru milioane de persoane din întreaga lume. Din fericire, efectuarea câtorva comutări simple la dieta ta poate reduce mai mulți factori de risc de boli de inimă și poate ajuta la optimizarea sănătății inimii.

O analiză efectuată de Universitatea Oxford, a constatat că grapefruitul ar putea ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale sistolice, care ar putea ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Alte cercetări sugerează că unii dintre compușii găsiți în citrice ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride, ambii fiind factori de risc pentru bolile de inimă.

Riscuri și efecte secundare:

 Deși citricele au fost asociate cu o lungă listă de beneficii, este important să ne amintim că nu toate formele de fructe sunt create egale. Sucul de fructe, în special, conține o cantitate foarte concentrată de zahăr și lipsește o mare parte din fibrele găsite în fructele întregi.

Comparativ cu fructele întregi, sucul de fructe este, de asemenea, semnificativ mai mare în calorii, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate. Prin urmare, cel mai bine este să optați pentru fructe întregi decât suc de fructe ori de câte ori este posibil pentru a maximiza beneficiile potențiale pentru sănătate.

Citricele conțin, de asemenea, o cantitate mult mai mare de acid citric decât cele non-citrice, care pot eroda smalțul dinților în timp și crește riscul de a dezvolta cariile. Din acest motiv, este important să vă mențineți aportul cu moderare și să vă bucurați de o varietate de alte fructe și legume, ca parte a unei diete echilibrate.

Anumite tipuri de fructe pot interacționa și cu medicamentele. Mai exact, grapefruitul, tangelosul și portocalele din Sevilla conțin o substanță chimică cunoscută sub numele de furanocumarină, care poate bloca activitatea unei enzime specifice necesare pentru descompunerea unor medicamente, cum ar fi statinele și benzodiazepinele.

Dacă luați medicamente eliberate pe bază de rețetă, asigurați-vă că discutați cu un profesionist de încredere în domeniul sănătății înainte de a consuma aceste citrice pentru a preveni interacțiunile.Rețete:

 Citricele sunt minunate pentru a adăuga un pumn de aromă citrică la salate, sosuri și garnituri. Alternativ, le puteți utiliza, de asemenea, pentru a inlatura produsele coapte, sucuri, piureuri și multe altele.

Sunteți gata să începeți să includeți mai multe citrice în dieta dvs.? Iată câteva rețete gustoase pentru a vă ajuta să începeți:

-Pansament Tahini portocaliu
-Salată de grapefruit Kale și Pink
-Clementină și pui cu cinci condimente
-Suc de portocale de ghimbir

Concluzii

Semnificația oficială de citrice include orice fruct din familia de plante rue. Aceste fructe au, în general, o coajă groasă și o aromă unică, care variază de la acru la dulce.

Câteva dintre ingredientele de pe lista de citrice și legume includ portocale, lămâi, tei, grapefruit și mandarine, printre altele.

Studiile arată că aceste fructe pot contribui la îmbunătățirea sănătății digestive, la creșterea funcției creierului, la creșterea pierderii în greutate, la combaterea creșterii celulelor canceroase, la prevenirea calculilor renali și la îmbunătățirea sănătății inimii.

Cu toate acestea, ele pot contribui și la apariția cariilor dacă sunt consumate în cantități mari și unele tipuri pot interfera cu anumite medicamente.

În plus, fructele întregi ar trebui să fie prioritare față de sucurile de fructe, deoarece sucurile sunt în general mai bogate în calorii și zahăr si mai mici în fibre.

Pe lângă savurarea citricelor ca o simplă gustare din mers, încercați să adăugați aceste fructe la deserturi, salate, garnituri și piureuri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here