Manifestaţi prudență în cazul în care oferta este foarte tentantă! Trebuie luată în considerare existenţa unor detalii care ar fi putut fi omise din anunţul de vânzare, iar pentru unele nelămuriri solicitaţi-i vânzătorului mai multe informaţii.

Când cumpărați online de la persoane necunoscute, nu trimiteți banii în avans! Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs.

De asemenea, este recomandat să cumpărați din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și să verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.

Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.

În cazul în care efectuaţi o plată online pentru diferite produse, fiți atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet.  În cazul plăților online vi se va solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă vi se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introduceți aceste date!

Totodată, pentru a nu deveni victima unei înșelăciuni, polițiștii le recomandă cetățenilor:

Acordați maximă atenție persoanelor necunoscute și nu le oferiți bunuri sau bani, chiar dacă acestea vă promit diverse lucruri.

Fiţi prudenţi și nu vă lăsați păcăliți de persoanele rău intenționate!

Aveți grijă cui permiteți accesul în casă! Străinii pot avea alte intenții și puteți deveni cu ușurință victima unui furt sau a unei înșelăciuni!

Nu intraţi în discuţii cu persoane necunoscute, indiferent de pretextul pentru care vă abordează.

Manifestați atenție la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii care să le faciliteze comiterea unei infracțiuni.

În cazul în care sunteţi contactat telefonic de o persoană necunoscută, nu daţi curs solicitării de a-i trimite bani, indiferent de motivul invocat de aceasta. Nu vă lăsați conduși de impulsul cauzat de reacția emoțională.

În cazul în care sunteţi victima unei astfel de infracţiuni, anunţaţi de îndată poliţia prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here