DIN CONTIn ultimele două luni, din cauza pandemiei de coronavirus, infracțiunile cibernetice au explodat. Au fost sparte conturi de youtube, de Facebook sau alte rețele de socializare. In ultimp s-au inregistrat și infracținui asupra conturilor bancare.

Acum, SRI avertizează asupra unui mesaj periculos care vizează românii prin intermediul WhatsApp. Serviciul a identificat o campanie amplă prin care sunt distribuiți viruși. Serviciul Român de Informații a transmis că acest virus, de tip malware, vizează furtul de credenţiale bancare.

Mai precis, caută să-ți fure datele de mobile banking de pe telefon, astfel încât să aibă acces la contul tău, scrie playtech.ro. SRI avertizează că mesajul care circulă pe WhatsApp are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker.

Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”. Da, nu e vorba de niciun detaliu secret, doar de-o țeapă de proporții.

Conform SRI, mesajul transmis pe WhatsApp e însoțit de un link. Acesta iniţiază descărcarea unui fișier, denumit File.apk, care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10.

Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator.

De ce trebuie să ignori neapărat acest mesaj transmis pe WhatsApp

Principalul pericol este acel troian oferă acces la date din aplicațiile bancare. De asemenea, Cerberus Android Banker poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu: Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum și jurnalizarea apăsărilor de taste și exfiltrarea datelor astfel obţinute.

SRI recomandă verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here