Persoanele cu dizabilități pot alege dacă se deplasează gratuit cu mijloacele de transport public sau dacă solicită decontarea carburantului pentru mașina proprie, adaptată handicapului, scrie într-o lege care a fost promulgat astăzi de președintele țării. Mai mult, numărul de călătorii gratuite pentru persoanele cu handicap se dublează, scrie Avocatnet.ro.

Legea nr. 145/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 prevede însă niște limite anuale ale acestei decontări, în funcție de gradul de handicap al persoanei care cere decontarea.

Astfel, persoanele cu handicap grav trebuie să se încadreze în suma de 1.500 de lei anual, iar cele cu handicap accentuat nu trebuie să depășească valoarea de 750 de lei anual. După cum scrie în textul proiectului de lege, modalitatea de decontare urmează să fie stabilită prin hotărâre de Guvern.

În plus, documentul dublează numărul de călătorii gratuite pe care le pot efectua persoanele cu dizabilități, într-un an de zile, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial. Prin urmare, persoanele cu handicap grav și accentuat au dreptul la 24, respectiv 12 călătorii pe an calendaristic, după cum urmează:

  • persoanele cu handicap grav – 24 de călătorii (si nu 12, cum prevede acum Legea nr.448/2006);

  • persoanele cu handicap accentuat – 12 călătorii (si nu șase, cum este prevăzut în Legea nr. 448/2006).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here