Din randul problemelor de vedere frecvent intalnite in randul copiilor este miopia. O caracteristica a sa este dificultatea de a vedea lucrurile clar de la distanta, fiind necesar un efort ocular pentru a le distinge. De obicei o astfel de afectiune este identificata odata cu intrarea la scoala, cand cel mic trebuie sa vada la tabla si nu reuseste.
Atunci cand oftalmologul pediatru pune diagnosticul de miopie la copii, un tratament adecvat este necesar cat de curand. Tot specialistul il va prescrie, fiind solutia pentru a evita dezvoltarea unor afectiuni oculare grave in decursul vietii.
Nu orice parinte stie cum sa identifice miopia si nici ce presupune aceasta boala a ochilor. Este foarte important de stiut ca afectiunea creste odata cu dezvoltarea ochilor, iar purtarea unor lentile corective adecvate este esentiala pentru calitatea vietii copilului.
De stiut despre miopie
Iata care sunt cateva informatii de baza despre miopie legat de care orice parinte ar trebui sa fie la curent.
Modul in care se instaleaza afectiunea
O cauza a instalarii acesteia este o cresterea prea mare in lungime a globului ocular, din fata in spate. Spre deosebire de ochiul sanatos, la care lumina se concentreaza asupra retinei, la cel miop aceasta se va forma in fata ei, astfel formandu-se vederea incetosata. Iata de ce nu se poate scapa de aceasta afectiune complet.
Tot mai multi copiii au miopie
Nu se cunoaste un motiv precis, insa potrivit studiilor, miopia la copii creste constant. Nu exista un model specific, chiar daca factorii de mediu sau genetica pot indeplini un rol in acest sens. Da, se poate presupune ca un copil cu parinti miopi va avea la randul sau miopie, insa nu este neaparat valabil in cazul a doi copii ai aceleiasi familii.
Risc de a dezvolta si alte afectiuni oculare
Din nefericire, numarul bolilor oculare asociate cu miopie este unul destul de mare. Din randul lor amintim glaucomul, cataracta, detasamente retiniene, degenerare maculara. Degradarea conditiei oculare trebuie prevenita pe cat de mult posibil, deci un control de rutina efectuat periodic este esential. O consecinta a anumitor boli, in timp, poate fi orbirea.
Se poate incetini progresul miopiei?
Un raspuns concret la aceasta intrebare iti poate oferi oftalmologul specialist pe care il consulti. Gasesti informatii eficiente in acest sens si in cadrul unor site-uri oftalmologice precum Kidoptik.ro. Consulta si sectiunea de blog pentru a citi mai multe despre aceasta boala.
Pe scurt, iata care ar fi cateva masuri ce pot fi luate in acest sens.
-asigurarea unui iluminat bun in locuinta.
-petrecerea unui timp suficient de mare afara, in aer liber.
-luarea unor pauza regulate de la privitul de aproape.
– pastrarea unei distante bune de lucru.
Astfel de masuri aparent minore, in timp, isi spun cuvantul. Cel mai bine este sa preveniti degradarea vederii si avansarea acestei afectiuni cu care se confrunta copilul, luand masurile necesare, recomandate de specialist.